Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Захарова: Апсурдне тврдње САД о центру у Нишу

Према њеним речима, америчке дипломате су изнеле "сасвим непојмљиве, апсурдне, измишљене оптужбе" у најгорем стилу хладноратовске реторике, преноси агенција РИА Новости.

Марија Захарова (архивска фотографија)
Марија Захарова (архивска фотографија)

"Као да се ради о малтене некаквом шпијунском гнезду Русије на Балкану, које би било у стању да угрози амерички контингент на Косову", рекла је Захарова.

Желели бисмо да се америчке дипломате позабаве тиме како те државе, организације у тим државама, оцењују рад руско-срског хуманитарног центра пре него што изнесу сличне апсурдне тврдње, нагласила је она.

Подсетила је да је од почетка центар осмишљен и реализован као заједничка руско-српска хуманитарна мисија, оријентисана на Балкан и у сарадњи са свим заинтересованим земљама.

Подсетила је да је центар регистрован као међународна организација и да је учествовао у превладавању последица изазваних природним катастрофама у Србији, Грчкој, Словенији и БиХ, као и да су га посећивали и представници међународних организација, укључујући УН и ОЕБС. 

Забринутост због тог центра недавно су изнели званичник Стејт департмента Брајан Хојт Ји и амерички амбасадор у Србији Кајл Скот.

"И америчком амбасадору у Београду су такође више пута упућивани позиви да посети центар у Нишу, али ни он ни сарадници амбасаде ниједном нису желели да искористе ту могућност. То је фина тактика испробана већ на више места - својим очима не видети, јер ако видиш својим очима више не можеш да фантазираш", констатовала је Захарова, пренео је Тас.

Званичник Стејт департмента Брајан Хојт Ји недавно је изјавио да су САД забринуте због изградње руског хуманитарног центра у Србији и потенцијалног специјалног статуса за особље који је Русија тражила.

Он је на претресу о ситуацији у Југоисточној Европи, одржаном у Пододбору за европску и регионалну безбедносну сарадњу у Сенату, објаснио да је од виталног значаја за САД да Србија иде ка ЕУ, иако има културолошке и историјске везе са Русијом, преноси Глас Америке.

"Брине ме такозвани хуманитарни центар, не због онога што је сада, него због онога што би могао да постане. Поготово ако Србија испуни оно што је Русија тражила: специјални статус и имунитет за своје особље. Не верујемо да Русија има добре намере да помогне Балкану да иде ка ЕУ", рекао је Ји.

Према његовим речима, Центар у Нишу, "близу границе са Косовом, где САД имају око 600 америчких војника и 4.000 припадника НАТО мировних снага није позитиван помак". 

"Важно је, и то уверење делимо са Владом Србије, да Србија има потпуну контролу над својом територијом и свега што је на њој. Ако дозволи Русији да оформи центар за шпијунажу, изгубиће контролу над делом своје територије", рекао је Хојт Ји.

Сличан став изнео је и амбасадор САД у Србији Кајл Скот.

Преузето је са http://www.rts.rs

 

Марија Захарова

Захарова: Оптужбе о центру у Нишу у стилу хладноратовске реторике 

© Sputnik/ Рамиљ Ситдиков
 

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је, коментаришући изјаве америчких дипломата о руско-српском хуманитарном центру у Нишу, рекла да су то апсурдне оптужбе.

Према њеним речима, америчке дипломате су изнеле сасвим непојмљиве, апсурдне, измишљене оптужбе у најгорем стилу хладноратовске реторике.

„Као да се ради о малте не некаквом шпијунском гнезду Русије на Балкану, које би било у стању да угрози амерички контингент на Косову“, рекла је Захарова.

Желели бисмо да се америчке дипломате позабаве тиме како те државе, организације у тим државама, оцењују рад руско-срског хуманитарног центра пре него што изнесу сличне апсурдне тврдње, нагласила је она.

Она је подсетила да је од почетка центар осмишљен и реализован као заједничка руско-српска хуманитарна мисија, оријентисана на Балкан и у сарадњи са свим заинтересовниам земљама.

Подсетила је да је центар регистрован као међународна организација и да је учествовао у превладавању последица изазваних природним катастриофама у Србији, Грчкој, Словенији и БиХ, као и да су га посећивали и представници међународних организација, укључујући УН и ОЕБС. 

Забринутрост због тог центра недавно су изнели званичник Стејт департмента Браја Хојт Ји и амерички амбасадор у Србији Кајл Скот.

„И америчком амбасадору у Београду су такође више пута упућивани позиви да посети центар у Нишу, али ни он ни сарадници амбасаде ниједном нису желели да искористе ту могућност. То је фина тактика испобана већ на више места — својим очима не видети, јер ако видиш својим очима више не можес да фантазираш“, констатовала је она.

Званичник Стејт департмента Брајан Хојт ЈИ недавно је изјавио да су САД забринуте због изградње руског хуманитарног центра у Србији и потенцијалног специјалног статуса за особље који је Русија тражила.

 

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти