Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

XVI. седница Руско-Српског Међувладиног комитета у Сочију

Дачић и Рогозин потписали протокол о сарадњи

Ивица Дачић учествује у раду међувладиног комитета као копредседавајући са српске стране, док са руске стране ову функцију обавља потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин.

Дачић и Рогозин потписују протокол о сарадњи
Дачић и Рогозин потписују протокол о сарадњи

"Веома је позитивно што је у претходној, 2017. години, наша спољнотрговинска размена повећана у односу на 2016. годину и износила је 2.5 милијарде долара", истакао је Дачић.

Циљ је да поред веома добрих политичких односа што више развијамо економске односе, као и да искористимо све погодности Споразума о слободној трговини и садашње преговарање да тај споразум важи за све чланице Евроазијске уније, навео је српски министар.

"Имамо веома добру сарадњу у области енергетике, пољопривреде, чекају нас неки нови пројекти у сфери привреде, индустрије", рекао је Дачић.

 

Заседање српско-руског Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу у Сочију
Заседање српско-руског Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу у Сочију

Подсетио је да за неколико дана у Београд долази руски министар спољних послова Сергеј Лавров у циљу обележавања 180 година успостављања дипломатских односа између Србије и Русије.

Дачић је оценио да две земље имају добру сарадњу на међународном плану – када је реч о заштити наших националних и државних интереса, као и да између Србије и Руске Федерације постоји традиционално пријатељство и стратешко партнерство.

"Наш задатак је да то искористимо као добру основу за развој сарадње у свим сегментима друштвеног живота", изјавио је након састанка Дачић.

Преузето је са http://www.rts.rs

 

Рогозин: Промет робе између Русије и Србије у 2017. години порастао за 23%

TASS

На отварању седнице 16. међувладиног Руско-српског комитета за трговину, економску и научнотехничку сарадњу потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин је саопштио да је промет робе између Русије и Србије у 2017. години порастао за 23%.

„Спољнотрговински промет робе између Русије и Србије 2017. године износио је преко две милијарде долара (2.038,7 милиона долара), што је за 23,1% више у односу на 2016. годину“, рекао је руски вицепремијер. „Руски извоз је порастао за 20,4% и износио је 926,2 милиона долара, а руски увоз је увећан за 25,4% и износио је 1.112,5 милиона долара“. Према наведеној статистици, негативан трговински салдо износио је 186,3 милиона долара

Рогозин је истакао да се сусретом у Сочију наставља пракса организовања таквих активности у регионима Руске Федерације. „Руско-српски односи се традиционално развијају у духу узајамног поверења и свестране сарадње“, истакао је Рогозин. „Србија је била и остала стратешки партнер Русије на Балкану и у Европи. Симболично је што су управо овде, у Сочију, председници двеју земаља потписали Декларацију о стратешком партнерству између Русије и Србије.

Вицепремијер је подсетио да руско и српско руководство посвећује велику пажњу одржавању интензивног политичког дијалога и поступном развоју међудржавних веза. „За који дан ће наше земље празновати 180. годишњицу успостављања дипломатских односа“, рекао је он. „Најважнији догађај крајем прошле године била је прва посета Москви господина Александра Вучића у својству председника Републике Србије. У сусрету 19. децембра 2017. године председници двеју земаља су размотрили читав комплекс билатералне сарадње посветивши приоритетну пажњу економској сарадњи, а наш међувладин комитет је важан инструмент продубљивања те сарадње“.

Правци сарадње

По Рогозиновим речима, комитет је у периоду између заседања био доста активан, регуларно су одржавани сусрети копредседника међувладиног комитета и седнице његових радних група. Подпредседник руске владе је додао да су у поменутом периоду поред традиционалних области билатералне сарадње попут енергетике, саобраћајне инфраструктуре и пољопривреде активно разматране и перспективе сарадње у новим правцима – у локализацији индустријске производње руских компанија у Србији, у области високих технологија и иновација, производње цивилних авиона, итд.

„Српским партнерима је омогућено да користе руске системе даљинског сондирања Земље за потребе пољопривредног сектора Србије (државна компанија ’Роскосмос’)“, рекао је Рогозин. „Настављен је заједнички рад на јачању хуманитарног имиџа и квалитета мирнодопских услуга које пружа Руско-српски хуманитарни центар у Нишу, укључујући и операције везане за деминирање територије, гашење пожара, и др“.

Рогозин је рекао да Русија намерава да настави рад усмерен на решавање хуманитарних задатака у региону. Он је нагласио да је руска страна отворена за сарадњу са трећим земљама, да очекује утврђивање међународног статуса Руско-српског центра у Нишу. Вицепремијер је такође истакао приметну тенденцију диверзификације руско-српске сарадње и увећања у њој удела иновационе компоненте, тј. пројеката везаних за промовисање руских високотехнолошких производа на српском тржишту. „Уверен сам да ће слични пројекти допринети даљем развоју и јачању руско-српских односа у целини, у дугорочној перспективи“, закључио је он.

Преузето је са https://rs.rbth.com

Категорије: Економија

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти