Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

У Санкт Петербургу отворен је споменик генералу Милорадовићу

У Санкт Петербургу одато поштовање руском Србину, хероју Русије,
генералу Милорадовићу

 

4 децембра 2016. године отворен је први у Русији споменик истакнутом руском војсковођи и државнику, хероју рата против Наполеона 1812. године, генерал-градоначелнику Санкт Петербурга, грофу Михаилу Андрејевичу Милорадовићу. Организатор овог свечаног догађаја је руски друштвени фонд Центар националне славе.

У манифестацијама учешће су узели председник Одбора повереника Центра националне славе и Фонда „Свети Андреј Првозвани“ Владимир Јакуњин, саветник Председника Републике Србије за културу Радослав Павловић, Изванредни и Опуномоћени амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић, градоначелник Санкт Петербурга Георгиј Полтавченко, представници Друштва руско-српског пријатељства из Санкт-Петербурга, друштвених организација Русије и Србије, као и становници града.

За време церемоније саветник Председника Србије за културу Радослав Павловић прочитао је обраћање Председника Србије Томислава Николића, који је, поред осталог, истакао следеће: „Срби и Руси деле исте вредности: вредности слободе и правде које се чувају знањем, науком, културом, вером али и дугим мачем. Русија је до сада више пута спасила Србију. Можда јој је судбина одредила да сада спашава Европу“.

Председник Одбора повереника Центра националне славе Владимир Јакуњин је подвукао, да је гроф Милорадовић, који је био по пореклу Србин, у току читавог свог живота предано служио држави која му је постала Отаџбина.

Градоначелник Санкт Петербурга Георгиј Полтавченко захвалио се представницима братске Србије који су у Петербург допутовали специјално овим поводом.

После свечаног отварања споменика гости су присуствовали богослужењу у част сећања на Михаила Андрејевича Милорадовича. Затим је у Државном Ермитажу, у Војној галерији 1812. године, хероју Русије била одана војна почаст. Поред портрета Михаила Андрејевича Милорадовића била је изложена војна униформа у којој је 14. децембра 1825. године на Сенатском тргу Милорадовић био убијен. Пред окупљенима наступили су генерални директор Државног Ермитажа Михајил Пиотровски, председник Одбора повереника Центра националне славе Владимир Јакуњин и Изванредни и Опуномоћени Амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић.

На крају свечаности у част истакнутог државника Русије, у позоришту Ермитажа одржан је концерт у коме су учествовали глумци и певачи Мариинског позоришта. 

Гроф Милорадовић, потомак српског рода Милорадовића из Херцеговине, рођен је 1771. године у породици блиског сарадника Петра Великог. У раној младости ступио је у гарду, добио је сјајно образовање у Европи. Учествовао је у Руско-шведском рату, Италијанском и Швајцарском походу генералисимуса Суворова, у Отаџбинском рату 1812. године. Преко леђа превалио је више од 50 битака, али никада није био рањаван, те је добио надимак „руски Мира“. Михаил Андрејевич Милорадовић, будући генерал-градоначелник Санкт Петербурга, лично је учествовао у гашењима пожара у граду, спасавао је становнике за време поплава. Његов живот се трагично окончао: 14. децембра 1825. године преминуо је од рана које су му на Сенатском тргу нанели декабристи. Прах грофа Милорадовића покоји се у Манастиру Светог Александра Невског. Дан уочи отварања споменика, 3. децембра 2015., године српска делегација је посетила гроб свог земљака, где је био одслужен парастос.

Милорадовић није једини српски представних, чије је име записано у славној историји Русије. Године 2011. Центар националне славе реализовао је велики добротворни пројекат у знак сећања на Саву Лукића Владиславича-Рагузинског, најбижег сарадника Петра Великог, потомка херцеговачких кнежева и православног Србина који је постао главни саветник руског императора по питањима православног Истока и који је активно подржавао идеју ослобођења Словена са Балканског полуострва од утицаја Османске империје.

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти