Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Сусрет Сергеја Лаврова и Томислава Николића

Николић са Лавровом: Србија искрено наступа у разговорима са Приштином

Све што смо могли да дамо суштинској аутономији на Косову ми смо већ дали и даље не може да се иде, изјавио је председник Србије Томислав Николић у разговору са Сергејом Лавровом. Све што је прихватљиво Србији прихватљиво је и Русији, и Русија ће то подржати, истакао је Лавров.

Томислав Николић разговарао је са руским министром спољних послова Сергејом Лавровом, који је нагласио да је у преговорима Београда и Приштине Русији прихватљиво све оно што је прихватљиво Србији.

У саопштењу Прес службе председника Србије наводи се да су Николић и Лавров, током радног ручка, у срдачном, пријатељском разговору, посебну пажњу су посветили ситуацији на Косову и Метохији.

"Србија је испунила све што је договорено и искрено наступа у разговорима са Приштином, док албанска страна упорно одбија да испуни своје обавезе, а посебно одбија да формира Заједницу српских општина, што је потписала Бриселским споразумом", подвукао је Николић.

Уз то, додао је Николић, званичници Европске уније остају неми на многе акције Приштине које су директно уперене против Србије, али и против преговора.

"Сада смо дошли у позицију да све што смо могли да дамо суштинској аутономији ми смо већ дали, и даље не може да се иде", истакао је Николић.

Лавров је пренео Николићу искрене и пријатељске поздраве председника Руске Федерације Владимира Путина, наводи се у саопштењу.

Он је рекао да Русија подржава конструктивни приступ Србије при преговорима са Приштином и да је спремна да конкретно допринесе компромису.

"Све што је прихватљиво Србији прихватљиво је и Русији, и Русија ће то подржати", истакао је Лавров.

Лавров је додао да ЕУ није имала одговор на покушај узурпирања комбината "Трепча" и сличне провокације којима Приштина с времена на време покушава да саботира наставак преговора.

Очигледно је да Албанци свесно одбијају да испуне своје обавезе, пре свега формирање Заједнице српских општина, и у томе имају подршку Европске уније. То јасно показује која је страна искрено ступила у преговоре, нагласио је Лавров.

Николић и Лавров разговарали су и о даљим корацима како би се спречио улазак Косова у чланство Унеско и отимање српске културне баштине у јужној Покрајини, као и о руском учешћу у изградњи Храма Светог Саве у Београду.

Преузето је са www.rts.rs

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти