Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Српски тенкисти на војним играма у Русији

ПРИПРЕМА СРПСКИХ ТЕНКИСТА ЗА ТАКМИЧЕЊЕ У РУСИЈИ

Датум публикације: 28 07 2017,

Припадници Војске Србије који ће бранити боје наше земље на предстојећим Међународним војним играма у Руској Федерацији, на полигону „Алабино“ недалеко од Москве обављају последње припреме на руским борбеним возилима за предстојеће надметање у најатрактивнијој дисциплини игара – „Тенковском биатлону“, преноси Министарство одбране Србије.

Двонедељни „Тенковски биатлон“ почиње у суботу, уз очекивано учешће 19 земаља. Жребом је одлучено да наши тенкисти прву трку возе у недељу, када ће наспрам себе имати екипе Руске Федерације и Киргизије.

Пет тенковских посада Војске Србије ће интензивно тренирати до почетка такмичења, а вођа тенковске екипе потпуковник Саша Тодоров, оцењује да је морал наших такмичара на завидном нивоу.

Поред учешћа на «Тенковском биатлону», на овогодишњим Међународним играма екипа Војске Србије, предвођена потпуковником Мирославом Јовановићем, учествоваће и у дисцилини „Пољска кухиња“.

 

ШОЈГУА ОДУШЕВИЛИ ЋЕВАПИ, А ШЉИВОВИЦА… (ВИДЕО, ФОТО)

Датум публикације: 29 07 2017

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу обишао је штанд Војске Србије, на коме су српски војни кувари представили нашу националну кухињу, у оквиру Међународних војних игара, које су данас свечано отворене у Алабину, надомак Москве.

Шојгуа су дочекали амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић и војни аташе пуковник Будимир Гајић, као и припадници Војске Србије који се на Војним играма такмиче у дисциплинама „Пољска кухиња“ и „Тенковски биатлон“.

Срдачан загрљај руског министра и српског амбасадора била је само још једна потврда чврстог руско-српског пријатељства.

Шојгу је обишао и „пољске кухиње“ других земаља-учесница, али се готово најдуже задржао у разговору са српским војницима.

Разговор је прошао у шаљивом тону.

На трпези су биле пуњене паприке, бела чорба, салате, разни мезетлуци, буреци, меса са роштиља, штрудле, славски колач и други гурманлуци.

Руски министар се одлучио за српску пршуту, ражњиће и ћевапе, али није хтео да проба нашу шљивовицу, јер, како је рекао, више воли дуњевачу и пелинковац.

Међу окупљенима су били и студенти руске Војне академије, који уче српски језик и који током Игара као преводиоци помажу српској делегацији, па је Шојгу и њих „преслишао“.

„Како се на српском каже ’арбуз‘?“, питао је у шали министар једну од студенткиња.

Она се збунила, али јој је у помоћ притекао наш амбасадор и дошапнуо: „Лубеница“.

Шојгу је на крају српској екипи захвалио на српском језику, речима: „Хвала лепо!“

Након што је обишао све екипе, руски министар се са делегацијом повукао у један од ВИП шатора, али је убрзо после тога нашим куварима стигла поруџбина — министар Шојгу тражи да му се спреме ћевапи. У рекордном року били су испечени и послужени.

ВИДЕО:РУСКИ ТЕНКИСТИ НАЈБОЉИ, СРБИ УШЛИ У ПОЛУФИНАЛЕ

Датум публикације: 06 08 2017, 20:45



 

 

Тенкисти Војске Србије пласирали су се у полуфинале Тенковског биатлона, који се одржава на војном полигону Алабино, крај Москве, у оквиру трећих Међународних војних игара.

Посаде Русије су се показале као убедљиво најбоље у првој фази такмичења, која подразумева индивидуалне трке.

Осим Руса, који су апсолутни победници свих досадашњих биатлона, фаворити овог такмичења су и Кинези, који су у Русију довезли и своје тенкове „тајп 96Б“, наоружање и муницију.

Срби су у првој фази такмичења били у групи са Киргизијом и главним фаворитом Тенковског биатлона — Русијом.

Све три екипе такмиче се на тенку Т-72 Б3, руске производње.

У другој етапи такмичења — полуфиналу — возиће се „штафета“, а надметаће се 12 екипа. За седам репрезентација такмичење је завршено.

„Пред нама је жреб за полуфинале, који ће одредити боје тенкова, групе и варијанту штафета. Постоје четири варијанте, а разлика је у редоследу гађања циљева. Свака посада вози четири круга — један без гађања, а у преостала три са извршењем гађања из топа бочно у покрету, као и противавионског и спрегнутог митраљеза са места. Вози се један тенк, а на њему се наизменично смењују три посаде. Препреке су идентичне као и у индивидуалној трци“, каже за Спутњик мајор Раде Адамовић, члан руководства српске екипе.

Дужина једног круга је око четири километра, а екипе треба да за што краће време реше сложене задатке: савладају маневарско земљиште — тзв. „змију“, попуне обртни транспортер, гађају топом, пређу водену препреку, савладају брдо, прођу кроз задимљени простор и противтенковски ров, пређу бетонски мост, „чешаљ“ и минско поље, савладају коси нагиб, пређу ескарпу (вертикални зид висине 90 цм) и гађају у мете митраљезима ПКТ и НСВ.

Екипа Србије је сада фокусирана на полуфинале, а такође и на анализу резултата треће индивидуалне трке, која је показала одређене слабости у нашој посади.

„У припреми за полуфинале извршићемо детаљну анализу индивидуалне трке треће посаде и покушати да решимо новонастале проблеме са којима смо се суочили приликом гађања. Били смо принуђени да заменимо тенк у току данашње трке због неисправности, чиме нам је задатак додатно отежан јер од четири тенка треба изабрати два — основни и резервни — за полуфинале“, каже мајор Адамовић.

Према његовим речима, у полуфиналу нас очекује жестока конкуренција, а у предности су екипе које се такмиче на сопственим тенковима — Русија, Кина, Белорусија и Индија.

„На нама је да се што боље припремимо, да добро гађамо и да ту тражимо своју шансу за улазак у финале, што ће бити веома тешко. Реално је очекивати да наш пласман буде од петог до осмог места. Улазак у финале би био чудо, а ми у чуда верујемо“, закључио је мајор Војске Србије.

Полуфиналне трке биће одржане од 8. до 10. августа, а потом ће четири најбоље ући у финале, које ће се одржати 12. августа, на дан затварања Војних игара.

Преузето је са https://srb.news-front.info

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти