Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Пријем поводом Дана Русије 12.06.19.

 

Чепуринов опроштајни говор: Русија ће Србију заштити ако буде потребно (видео, фото)

 
ПОЛИТИКА
 
18:45 12.06.2019 (освежено 20:41 12.06.2019)

Србија може да рачуна на чврсту подршку Русије, разумевање и заштиту, ако буде потребно, рекао је амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин у говору на пријему поводом државног празника — Дана Русије — и за опроштај поводом завршетка дипломатског мандата

„Није много земаља у свету које би, као Русија и Србија, током векова подржавале и разумевале једна другу, које су и данас посвећене унапређењу и ширењу билатералних веза. Уверен сам да ће наша сарадња постати још богатија и динамичнија“, рекао је Чепурин.

Дванаести јун је дан када сви Руси деле најсветлија, најдубља осећања: активну љубав према отаџбини, понос, одговорност за садашњост и будућност Русије. О томе је данас говорио у својој честитки председник Русије Владимир Владимирович Путин, подсетио је амбасадор Чепурин.

© SPUTNIK /
Домаћини са гостима

„Ценимо своју историју, своје традиције. Верујемо у срећну будућност наше земље. Чинићемо све ради тога. За мене је овај пријем посебан. Завршавајући свој боравак у Београду, топло мислим на многе српске пријатеље и другове, са којима сам имао среће да се дружим по службеној дужности, али и у свакодневном животу. Бити у Србији седам година на функцији руског амбасадора је одговоран, племенит и захвалан посао. А и поучан“, рекао је он додајући да је своју љубав према Србији преточио у књизи есеја о Србији и Србима, која ће бити објављена у Београду и у Москви одмах по завршетку његове мисије.

Први примерак књиге на руском језику Чепурин је поклонио председнику Србије Александру Вучићу, за кога је рекао да је његову подршку осећао током година службовања у Београду и који је изузетно много урадио за развој српско-руских односа.

© SPUTNIK / РАДОЈЕ ПАНТОВИЋ
 
Председник Србије је захвалио Чепурину на доприносу томе да односи наших двеју земаља буду отворени и искрени.

„Наши односи су данас потпуно другачији, ми данас имамо чисте, најчистије односе, али не само то, ми данас имамо односе међусобног поштовања, разумевања, рекао бих, искрене и отворене“, казао је Вучић.

Вучић му је захвалио и што је, за разлику од многих „од нас Срба и од неких од вас Руса“ увек био чврсто на земљи и увек добро разумео колико је тешка позиција Републике Србије.

„Увек сте добро разумели да нисмо велики као Русија и да морамо да водимо реалну и озбиљну политику. Хвала вам на томе, јер то је била највећа подршка Србији и српском народу“, казао је Вучић.

© SPUTNIK / АЛЕКСАНДАР МИЛАЧИЋ
 
Он је изразио и искрено задовољство због чињенице да са председником Русије Владимиром Путином развија најбоље и најближе односе.

Председник је изразио наду да ће ускоро, када се заједничким снагама заврши велика српска светиња Храм Светог Саве, поново бити у прилици да угости великог пријатеља Русије и великог пријатеља Србије Владимира Путина.

„Желим вам срећан празник и велики дан за Русију, а сваки велики дан за Русију важан је и велики дан и за Србију“, рекао је председник Вучић уз речи „живело српско-руско пријатељство“.

На пријему, којем су присуствовали председник Србије, премијерка Ана Брнабић, председница Народне скупштине Маја Гојковић, министри Александар Вулин, Александар Антић, Ненад Поповић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, патријарх Иринеј, као и представници дипломатског кора, јавног и културног живота Србије, наступио је чувени Кубањски козачки хор.

Извор: Спутњик

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти