Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Посета Председника Државне Думе Сергеја Наришкина Србији

5-6. маја била је одржана посета Председника Државне Думе Федералне Скупштине Руске Федерације Сергеја Наришкина Републици Србији.

Фото: Танјуг

Након доласка био је одржан састанак Сергеја Наришкина са Председником Народне Скупштине Републике Србије Мајом Гојковић као и са посланицима-шефовима парламентарних делегација Народне Скупштине у међународним структурама, укључујући Парламентарне скупштине Савета Европе и Организације за Црноморску економску сарадњу. Током разговора Сергеј Наришкин је честитао Маји Гојковић избор на ову функцију као и размотрио питања активизације међупарламентарне сарадње Русије и Србије како на билатералној релацији, тако и у међународним парламентарним структурама.

6. маја је био одржан састанак Сергеја Наришкина са Председником Републике Србије Томиславом Николићем. Током састанка у духу партнерства и срдачности су се разматрала питања сарадње из билатералне агенде. Председник Државне Думе је предао Председнику Србије копије архивских докумената из Архиве за спољну политику Руске Империје МИП Русије, који сведоче о огромним напорима, који су улагали Русија и Србија ради спречавања Првог Светског рата.

У својству Председника Одбора за обележавање стогодишњице Првог Светског рата Сергеј Наришкин је отворио заседања руско-српских научних скупова по овој тематици.

5. маја Председник Државне Думе је наступио на седници округлог стола Руског историјског друштва „Русија и Србија: заједничка сећања и братство народа“. У седници су учествовали начелници руских и српских историјских установа, музеја и архива. На маргинама округлог стола било је уприличено потписивање Меморандума о сарадњи између Руске националне библиотеке и Народне библиотеке Србије од стране директора ових установа. Током расправе учесници су дошли до јединственог закључка да су историјске поуке светских ратова актуелне за општеевропску свест. Такође су учесници истакли неприхватљивост једностране ревизије и извртања улоге и доприноса руског и српског народа супротстављању агресији и нацизму у Европи. Један од циљева тога да историјске поуке буду узети у обзир, јесте недопустјивост стварања у Европи нових линија раздвајања. Председник Београдског форума за свет равноправних, бивши министар спољних послова Југославије Живадин Јовановић изашао је са предлогом отварања у Србији представништва Руског историјског друштва ради јачања сарадње у овој сфери.

Сергеј Наришкин и посланици Државне Думе у присуству посланика Народне Скупштине, историчара, ветерана ратова, представника НВО и српске јавности положили су венце ка споменику совјетским и југословенским војницима на Гробљу ослободилаца Београда као и цвеће ка споменику погинулим црвеноармејцима. Такође је делегација положила цвеће ка споменику руским и српским војницима, који су јуначки погинули на бојиштима Првог Светског рата. Током посете Новом гробљу Сергеј Наришкин такође је одао почаст сахрањеном тамо председнику треће и четврте Државне Думе Руског царства Михајилу Родзјанко.

Такође је руска делегација положила цвеће ка споменику „Вечна ватра“ у Парку пријатељства Београда у знак сећања на жртве НАТО бомбардовања Југославије у петнаестогодишњицу ових трагичних догађаја.

Посета је била одржана у топлој и пријатељској атмосфери.

Медији о догађају:

РТС: Nariškin: Istorijska pouka je da sprečimo nove sukobe

РТС: Nariškin: Ne očekujemo neprijatna iznenađenja

РТВ: Nariškin: Ne očekujem neprijatna iznenađenja iz Srbije

Studio B:Predsednik ruske Dume zahvalio se srpskoj javnosti

Vesti Online: Predsednik Dume: Hvala Srbiji

Правда: Nariškin: Istorijskim lekcijama do pobede

Правда: Председник Руске Думе у Београду

Курир: ŠEF RUSKE DUME U SKUPŠTINI: Nariškina dočekala Maja Gojković

Курир: Predsednik ruske Dume u dvodnevnoj poseti Srbiji

Блиц: Gojković sa predsednikom Dume o međuparlamentarnoj saradnji

Блиц: Predsednik ruske Dume počinje dvodnevnu posetu Srbiji

Блиц: Zahvalnost Nariškina srpskoj javnosti na stavu o Ukrajini

Пресс: Nariškin susretom sa parlamentarcima počeo posetu Srbiji

Пресс: Predsednik ruske Dume u Srbiji

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти