Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Oтворена канцеларија за сарадњу са Русијом на Златибору

Прва регионална канцеларија за сарадњу са Русијом отворена је данас на Златибору, а њен оснивач је општина Чајетина.

Канцеларија ће бити сервис за привреднике из Златиборског округа који ће им помоћи да наступају организованије на руском тржишту.

Циљ Канцеларије је и да пружи подршку у удруживању привредника за заједнички наступ на руском тржишту, као и помоћ привредницима да на ефикаснији начин промовишу своје производе у Русији. Поред тога, она ће вршити анализу тржишта у Русији, са посебним акцентом на руске регионе и указиваће на могућности за извоз производа из Златиборског округа.

Канцеларија ће такође посредовати у контакту са руским институцијама и организацијама, промовисаће инвестиционе потенцијале Златиборског округа у циљу привлачења инвеститора из Русије, али и инвеститора из Европске Уније заинтересованих за извоз у Русију по повлашћеним условима.

Ненад Поповић, председник Српске народне партије је истакао да је Канцеларија отворена по узору на сличне институције у Тиролу у Баварској и да ће она бити место где сви инвеститори могу да добију информације о капацитетима за извоз у Руску Федерацију као и инвестирање.

– Извоз пољопривредних производа из Златиборског округа је за годину дана порастао 300 одсто. Овај тренд треба наставити али и искористити санкције Русије према Европској унији и привући инвеститоре из Европе и САД који желе да производе у Србији и под повлашћеним условима извозе на тржиште Русије. Русија има јаке институције и жели да сарадњу са другим земљама развија на институционалним основама. Зато је отварање Канцеларије на Златибору изузетно важно. Сигуран сам да ће многе општине у Србији кренути путем Чајетине – поручио је Поповић.

Реч је о првој званичној институцији Репубике Србије чији је задатак, пре свега, развој економске сарадње са Русијом.

Просторије Канцеларије свечано су отворили Милан Стаматовић, председник општине Чајетина и члан Председништва Српске народне партије, Александар Чепурин, амбасадор Руске Федерације у Србији и Ненад Поповић, председник Српске народне партије.

Отварању Канцеларије претходио је округли сто на тему „Златиборски округ као модел успешне економске сарадње Србије и Русије“ на којем је учествовало више од 20 највећих привредника из Златиборског краја.

СНП, Општина Чајетина

Привредници Златиборског округа моћи ће убудуће лакше и организованије да наступају на тржишту Руске Федерације, пошто је данас на Златибору отворена прва регионална канцеларија за сарадњу с том земљом.

Канцеларију, чији је циљ да као сервис пружи подршку у удруживању привредника за заједнички наступ на руском тржишту, отворили су председник општине Чајетина и члан Председништва Српске народне партије Милан Стаматовић, амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин и председник Српске народне партије Ненад Поповић.

Амбасадор Чепурин истакао је да постоји много могућности за развој сарадње Србије и Русије, али да је за сада тај потенцијал слабо искоришћен.

Он је подсетио да је канцеларије овог типа Русија отворила у више градова западноевропских земаља које показују своју ефикасност.

"Наш циљ је да ту сарадњу учинимо системском. Будућност за Русију, али и у значајној мери и за Србију лежи на истоку, зато што то постаје нови светски центар развоја. И зато наш развој сарадње са Србијом иде у исправном смеру", рекао је Чепурин.

Како је објаснио сарадња те земље са Кином и источном Азијом је веома важна, али ништа мање није значајна сарадња са Србијом, због чега је отварање канцеларије у Србији "корак испред времена".

"Отварање ове канцеларије је на известан начин авангардни корак, али све зависи од запослених овде. Ипак, верујем да ће њен рад убрзо показати своју ефикасност", рекао је Чепурин.

Милан Стаматовић је изјавио да је циљ оснивања ове канцеларије да се покаже да и мале локалне самоуправе, као што је општина Чајетина, могу да помогну српским привредницима и туристичким радницима у сарадњи са тржиштем Руске Федерације. 

"Општина Чајетина ће искорисити ову канцлеарију да привредницима читавог региона помогне у пласирању производа на руско тржиште", поручио је Стаматовић.



Канцеларија ће, како је објашњено, истовремено анализирати тржиште те земље, с посебним акцентом на руске регионе, како би указала на могућности за извоз производа из Златиборског округа.

Према речима Ненада Поповића, отварање канцлеарије ће боље допринети разумевању потенцијала за извоз у Русију, омогућити проширење туристичких потенцијала Златибора, као и то да инвеститори сада имају где да дођу и добију информације о улагању у туристичке или производне капацитете "којих је на Златибору веома много".

"Само за последњих годину дана извоз пољоприведних прозивода са Златибора у Русију је порастао за 300 одсто. То је изванредан раст и тренутна могућнсот да се све у Русију извози без царина, а имајући у виду и санкције које је Русија увела ЕУ, то је огромна шанса за све који се баве извозом у Русију", рекао је Поповић.

Како је објаснио, канцеларија ће и посредовати у контакту с институцијама и организацијама Руске Федерације, промовисаће инвестиционе потенцијале Златиборског округа с циљем привлачења инвеститора из Русије, али и инвеститора из Европске уније заинтересованих за извоз у Русију по повлашћеним условима.

"Отварање канцеларије ће привући инвеститоре и из других земаља, пре свега мислим на земље у окружењу, које на овај начин вероватно могу да нађу бољи начин како да дођу до крајњих купаца у Руској Федерацији", рекао је Поповић

Он је објаснио да је канцеларија урађена по узору на оне на Западу.

"У Баварској и Тиролу има на десетине оваквих канцларија, Сваки већи град и регион имају овакве канцеларије, јер је важан системски приступ конкретним инвеститорима и онима који се баве извозом", рекао је Поповић. 

Отварању Канцеларије претходио је округли сто на тему "Златиборски округ као модел успешне економске сарадње Србије и Русије", на којем је учествовало више од 20 највећих привредника тог региона.

Танјуг

Прва Канцеларија за сарадњу са Русијом отворена на Златибору 

Прва Канцеларија за сарадњу са Руском Федерацијом отворена је на Златибору. Канцеларију, коју је основала општина Чајетина, отворили су амбасадор Руске Федерације Алекдандар Чепурин, председник Српске народне партије, Ненад Поповић и председник општине Чајетина, Милан Стаматовић.

Otvaranje KSRF

„Отварањем Канцеларије за сарадњу са Руском Федерацијом желели смо да покажемо да и мале локалне самоуправе као што је Чајетина могу да помогну нашим привредницима и туристичким радницима да унапреде сарадњу са Русијом. Општина Чајетина ће ову канцеларију искористити да помогне привредницима читавог региона у промоцији туризма и пласирању производа на руско тржиште“, рекао је председник општине Чајетина Милан Стаматовић.
Otvaranje KSRF
Амбасадор Руске Федерације Алексадар Чепурин, нагласио је важност системског приступа сарадњи две земље како би она била успешнија. „Отварање ове канцеларије је авангардни корак ка интензивирању сарадње јер имамо велике могућности, али су нам потенцијали за сада слабо искоришћени. Будућности и за Русију и за Србију су на истоку који постаје светски центар развоја. Због тога развој наше сарадње иде у исправном смеру“, нагласио је руски амабасадор.

Он је додао да канцеларије са руском федерацијом постоје у великом броју градова западно европских земаља и нагласио да верује да ће и ова на Златибору бити успешна и постати пример осталима.

Otvaranje KSRF

Само у последњих годину дана извоз пољопривредних производа са Златибора за Руску Федерацију увећан је за 300%.
„То је изванредан раст, а тренутна могућност да се извози у Русију без царина, као и санкције Русији од стране чланица Европске уније су огромна шанса за све који се баве извозом. Отварање канцеларије привући ће инвеститоре из земаља у окружењу, јер ће преко Србије моћи да дођу до крајњих купаца на тржишту Русије“, истакао је председник Српске народне партије Ненад Поповић.

Otvaranje KSRF

Он је подсетио да је канцеларија на Златибору оформљена по узору на канцеларије у Немачкој и Аустрији где сваки већи град или регион гради системски приступ инвеститорима и извозницима, а партнери из Русије, у којој су институције веома јаке, желе да сарађују са сличним институцијама.

Канцеларија за сарадњу са Руском Федерацијом у просторијама Турстичке организације Златибор биће отворена сваког дана од 8 до 16 часова.
Okrugli sto KSRF
Отварању канцеларије претходио је округли сто са темом „Златиборски округ као модел успешне сарадње са Русијом“ на коме су привредници са Златибора подржали отврање канцеларије. Они су у дискусији са представницима Руске Федерације, као један од најважнијих услова за развој ове регије, истакли изградњу аутопута преко Златибора.

Преузето са: http://www.cajetina.org.rs

 

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти