Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Обилазак изложбе "Одбрана 78"

Боцан-Харченко обишао изложбу о НАТО агресији

Амбасадор Русије изјавио да га поставка враћа у 1998. и 1999. годину када је, као члан руске делегације, учестовао у покушајима да се пронађе компромис на тлу СР Југославије
 
Аутор: М.Г. уторак, 30.07.2019. у 15:29
 
Руски амбасадор разледа остатке оборених америчких авиона Ф-16 и Ф-117А (Фотографије Министарство одбране)

Новоименовани амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан-Харченко, у пратњи министра одбране Александра Вулина посетио је изложбу „Одбрана 78“, коју су Министарство одбране и Војска Србије приредили у Музеју града Београда поводом обележавања 20. годишњице одбране отаџбине од НАТО агресије, саопштено је из Министарства одбране.

Министар Вулин представио је руском амбасадору концепт интерактивне, мултимедијалне поставке, сачињене од осам тематски различитих целина, које сажето сведоче о дешавањима у СР Југославији непосредно пре, за време и после НАТО агресије. Након обиласка изложбе амбасадор Боцан-Харченко није крио емоције.

- Стварно је веома тешко дати изјаву овде. Покушаћу изнети више осећај. Пре свега хвала, у име своје и у име Русије, онима који су направили ову изложбу, која је неопходна за нас, садашњу генерацију и генерације које долазе – рекао је амбасадор Боцан-Харченко, додавши да га поставка враћа у време 1998. и 1999. године, када је као члан руске делегације неколико пута учестовао у покушајима да се пронађе компромис на тлу СР Југославије.

Део изложбе посвећен погинулом пилоту пуковнику Миленку Павловићу

- Било је веома тешко. На крају, дошло је до овог зла, агресије од стране НАТО и ми ћемо направити све што је могуће да се тако нешто, таква агресија и зло не понове – рекао је амбасадор Боцан-Харченко, поручивши да би изложбу „Одбрана 78“ требало да посете сви чланови дипломатског кора и странци који долазе у Србију.

У књизи утисака амбасадор Боцан-Харченко написао је: „Велико хвала свима који су направили ову изложбу. Она је неопходна, пресудна за генерације садашње и које долазе. Јако тежак осећај. Тако нешто не сме се поновити никада! Нека живи јуначки српски народ и Србија!“

Изложба „Одбрана 78“ аутора Душана Јововића јединствен је путоказ за тумачење НАТО агресије над СР Југославијом. Реализована је уз подршку Војног музеја и Музеја ваздухопловства, а драгоцен допринос дале су и јединице Војске Србије.

Извор: Политика

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти