Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

О награди Khaled Alkhateb Memorial Awards

Агенција RT расписала је конкурс Khaled Alkhateb Memorial Awards 2019. Ова међународна награда се годишње додељује новинарима за најбоље извештавање из зоне конфликта. Награда је утемељена у знак сећања на новинара Халеда Ал Хатеба који је сарађивао са RT Arabic и погинуо је у Сирији. Године 2019. ће конкурс бити одржан по други пут.

Међународна награда „Халед Ал Хатеб“ се додељује у три категорије: „Најбоље извештавање из зоне конфликта: дуги видео-снимак“, „Најбоље извештавање из зоне конфликта: кратки видео-снимак“, „Најбоље извештавање из зоне конфликта: текст“.

У првој години одржавања конкурса у њему су учествовале репортаже на десет језика из преко 20 земаља. Награде су биле додељене учесницима из Ирака и Ирске, који су припремили медијске прилоге о ситуацији у Ираку и Сирији након протеривања милитаната „ИД“ (терористичка организација који је забрањена у Русији). Новинарка из Сингапура је добила награду за репортажу о граду Маравију на југу Филипина који је био заузет од терориста. Међу члановима жирија конкурса су били угледни инострани и руски новинари, укључујући бившег дописника CBS Филипа Итнера (Philip Ittner) и представника „Association for International Broadcasting“ Тома Рега (Tom Wragg), Ираду Зејналову и Јевгенија Поддубног.

Победници конкурса Khaled Alkhateb Memorial Awards ће бити објављени 30. јула, на дан годишњице погибије 25-годишњег новинара Халеда Ал Хатеба који је сарађивао са RT Arabic. Халед Ал Хатеб је погинуо у бомбардовању пројектилима од стране милитаната у сиријској покрајини Хомсу 2017. године. У свом извештавању покривао је битке владиних снага Сирије против терориста. Године 2018. је председник Русије Владимир Путин потписао указ о посмртном награђивању Халеда Ал Хатеба медаљом „За храброст“ која је била уручена његовој породици приликом прве церемоније Khaled Alkhateb Memorial Awards.

 

Пријавити се на конкурс можете овде: https://award.rt.com/

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти