Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Московска Парада Победе у Београду

9. маја 2015. године у Београду на Тргу републике у организацији Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у сарадњи са градским властима била је одржана прва током модерне историје Русије и Србије заједничка прослава Дана Победе на отвореном. Тачно у 9.00 по београдском времену почео је директан пренос Парада Победе на Црвеном Тргу на великом екрану испред Народног музеја. Параду су погледали руководиоци Амбасада Русије, Белорусије, Азербејџана, руски ветерани, лидери Српске народне странке и Демократске странке Србије, представници друштвених покрета и обичне грађане Србије.

Након Параде присутним су се обратили Амбасадор Русије Александар Чепурин, Амбасадор Белорусије Владимир Чушев, саветник Амбасаде Азербејџана Азад Пашајев, као и руски ветерани Великог Отаџбинског рата Валентин Јакимов и Јуриј Коломијец.

У свом говору Амбасадор Александар Чепурин је рекао следеће:

"Драги наши ветерани,

Драги Београђани!

Хвала што сте дошли да прославимо дан наше Победе на Тргу Републике. Гледали смо заједно Параду на Црвеном тргу. Марш српских војника је потврдио вишевековно руско-српско братство. Волимо ратне празнике зато што наша тешка историја има пуно славних догађаја, када смо показали: моћ није у сили, него у правди.

Девети мај је величанствен догађај не само руске и српске, већ и светске историје.

Дозволите да посебно поздравим живе сведоке тих догађаја – српске и руске ветеране. Хвала вам за ваш велики подвиг.

Слобода нас је скупо коштала, али су наше земље изашле из рата као победници. Нашим земљама је обезбеђен територијални интегритет, дуготрајни период мира и развоја.

Генетски осећај своје снаге, вере представља основу наше будућности.

Хвала Србији и српском народу.

Срећан празник наше Победе!"

Након званичног дела били су одржани наступи бројних уметника и колектива из Русије: популарног извођача, баритона Дмитрија Јуртајева, певачице и композитора Наталије Власовој, дуета хармоникаша Бородиних, хора Московског техничког универзитета Бауман "Гаудеамус", дует Галине и Саши Перић, хора сународника, хора Школе при Амбасади Русије и многих других.

Током читавог дана на Тргу Републике неколико пута се понављао снимак Параде Победе уз учешће Председника Томислава Николића и српске гардијске јединице, која је прошла стројевим кораком по калдрми Црвеног Трга.

На Тргу била је одржана акција "Ђурђева трака", а посебну атмосферу дружењу су додавали бајкери "Ноћни вукови" и омладински париотски покрет "Заветници".

9. мај 2015. године

 
Застава и путин
© Sputnik/ Радоје Пантовић

Сенка Милош
 
Амбасада Руске Федерације у Србији организовала је прославу и праћење параде поводом Дана победе у Москви на београдском Тргу Републике. Параду је пратило више хиљада грађана који су имали прилику да уживају и у уметничком програму.
 

Први пут у Београду организовано је заједничко праћење војне параде из Москве на Црвеном тргу, на Тргу Републике у Београду. Атмосфера слична московској, аплаузи после сваке формације и акробације руских авиона.

„Сматрао сам да је моја обавеза да дођем. Руси су увек били наши пријатељи, мада, неки су то заборавили, а неки, нажалост, то никада нису ни знали“, каже старији Београђанин.

Његова супруга не крије задовољство што су дошли на трг.

„Много је лепо! Јако ми је драго што најзад и у Београду можемо овако, сви заједно, да пратимо параду, да није свако у својој кући“.

Гости манифестације на Тргу републике били су и ветерани из Србије
Гости манифестације на Тргу републике били су и ветерани из Србије

Многи су на трг дошли породично, кажу да је праћење параде код њих традиција.

„Увек породично пратимо Параду, али баш је лепо што је данас ово овако организовано. Јачи је осећај празника, ко Параду индивидуално доживљава на прави начин, сада има осећај да штитимо нашу заједничку победу. Срећан вам празник!“

На трг су, да би пратили Параду победе, поводом 70 година од завршетка Дугог светског рата, дошли и Руси који раде и живе у Београду.

„Веома смо срећни што се овако прати Дан победе, што ваша земља на овај начин даје подршку Русији“.

Он је подсетио да су совјетске земље имале тешку историју, али да су у свим ратовима побеђивале.Београђане, оне који су дошли из других градова Србије, али и туристе који су се зауставили на Тргу да испрате Параду победе, поздравио је амбасадор Руске Федерације у нашој земљи, Александар Чепурин.

Поред амбасадора Чепурина, параду путем видео-бима пратили су и други представници дипломатског кора
Поред амбасадора Чепурина, параду путем видео-бима пратили су и други представници дипломатског кора

„Највеличанственија од свих наших победа је победа у Другом светском рату. Нисмо знали ко ће кога надмашити и превладати, ратовали смо од првог до последњег дана. Протерали смо немачку фашистичку звер у њену рупу, уништили смо је. И ослободили Србију и Русију, немачки народ, Европу и свет. Хвала вама, хвала Србији, хвала ветеранима“, рекао је амбасадор Чепурин.

Присутне је поздравио и амбасадор Белорусије у Србији, Владимир Чушев, који је подсетио да је 9. мај велики празник, велики дан за нашу заједничку историју, али и за будућност.

„Белорусија је, као и Србија, дала велики допринос победи над највећим злом човечанства. А пре свега Русија. На олтар победе положила је 27 милиона совјетских живота, а сваки трећи Белорус је погинуо током Другог светског рата. Зато је Белорусија заслужено једна од земаља оснивача Уједињених нација“, подсетио је амбасадор Чушев.

Многи Београђани породично су пратили Параду победе на Тргу Републике
Многи Београђани породично су пратили Параду победе на Тргу Републике

Параду су пратили представници политичког и културног живота Србије, а на позив Амбасаде Русије и Руског дома на прославу су дошли мотоциклисти „Ноћни вукови“.Присутне су поздравили и ветерани Великог отаџбинског рата који су у Београд допутовали из Русије. Они су поздрављени највећим аплаузом, а многи Београђани пожелели су и да се са њима фотографишу.

Бајкер Саша Савић каже да су поносни што су пратили параду у Београду, на величанственом скупу.

„Као патриоте и борци за очување наше историје и традиције, дошли смо да увеличамо ову манифестацију, дан велике победе над фашизмом. Други разлог нашег доласка је да захвалимо ратним ветеранима који су се борили за наше боље сутра“, рекао је Савић за Спутњик.

Ноћни вукови дошли су у Београд да се захвале руским и српским ветеранима
Ноћни вукови дошли су у Београд да се захвале руским и српским ветеранима

Београђани су поводом великог празника имали јединствену прилику да уживају у родољубивим песмама које је певао млади руски уметник, Дмитриј Јуртајев. Наступили су и руски хармоникаши, али и хорови који негују руску музику.



Преузето је са: http://rs.sputniknews.com

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти