Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

М.Захаровa: Русија против стварања „оружаних снага Косова“

О могућем стварању „оружаних снага Косова“ 

Сматрамо да је намера властију у Приштини да трансформишу Косовске Безбедносне снаге (КБС) у праве „оружане снаге“ упркос позиције Београда и косовских Срба неодговорна, да је то врло опасно за стабилност на Балкану и европском континенту у целини. Идеја стварања „оружаних снага Косова“ јесте у супротности са темељним документом – Резолуцијом 1244 Савета Безбедности УН, која предвиђа војно присуство у покрајини искључиво на основу мандата СБ УН, односно Снага за Косово (KFOR), које сачињавају углавном јединице из земаља-чланица НАТО-а.

Сликовито је да су сами покровитељи тзв. „државности“ Косова свесни могућих правних и политичких проблема због таквих намера Приштине, и зато позивају косовско-албански врх да се уздрже од унилатералних поступака по овом питању и да поштује мишљење Срба, који живе у покрајини.

Ако већ говоримо о безбедности, требало би да се фокусира на задатку да се исправи ситуација на самом Косову. Ова територија је постала енклава за криминалце и уточиште за бандите и терористе (да зовемо ствари правим именом), али никако не просперитетна држава, коју су свима нама обећали са Запада. Приоритетна пажња требало би да се посвети спречавању ширења исламског радикализма на Косову. Изазива забринутост оно да се територија покрајине користи за регрутовање лица, која учествују у борбеним акцијама на Блиском Истоку на страни екстремиста, као и за припрему терористичких аката у различитим земљама. Чак и западни стручњаци признају да се Косово налази међу троје лидера у Европи по количини бораца, који ратују на страни „Исламске државе“, односно по глави становника – 340 људи из 1,8 милиона косовара. Већ постоји тенденција повратка милитаната на европски континент, о чему би требало поразмислити оним истим „спонзорима“ идеје о „независности Косова“, који су сасвим недавно „закували“ све ово. Постојање проблема се наводи и у извештају Генералног Секретара УН, који је био представљен 27. фебруара током последње седнице Савета Безбедности УН о Косову. 

Захарова: Формирање војске Косова апсолутно неодговоран корак

Формирање војске Косова представља апсолутно неодговаран корак који је крајње опасан за Балкан и Европу у целини, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

На редовној конференцији за новинаре, Марија Захарова је казала да формирање војске Косова противречи резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Резолуцијом се предвиђа боравак оружаних снага на Косову искључиво на основу одлуке Савета безбедности УН.

Марија Захарова (архивска фотографија)
Марија Захарова (архивска фотографија)

"Сматрамо трансформацију снага безбедности Косова у праву армију Косова, упркос позицији Београда и косовских Срба, апсолутно неодговорним кораком. Штавише, он је крајње опасан за Балкан и за европски континент у целини", рекла је Захарова.

Преузето је са http://www.rts.rs

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти