Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Изјаве Марије Захарове на брифингу 9. августа 2019.

О извештају посланика Народне скупштине Републике Србије Б.Делића
о коришћењу од стране НАТОа муниције са осиромашеним уранијумом
током агресије против Југославије 1999. године

Не заборављамо на догађаје 1999. године у Југославији. Надам се да се сећате тога да НАТО снаге тада нису само бомбардовале суверену државу, њен главни град и цивилно становништво, него су користиле при томе муницију са осиромашеним уранијумом.

Поздрављамо кораке српских парламентараца усмерене успостављању истине о трагичним догађајима у Југославији везаним за агресију НАТОа против те државе под измишљеним изговором у пролеће 1999. године. Анализа и упоређивање података, које је направио аутор извештаја, посланик Народне скупштине Републике Србије Б.Делић, генерал у оставци и непосредни сведок тих догађаја, говоре о томе да су подаци о обиму баченог осиромашеног уранијума, које је Североатлантска алијанса објавила раније, су озбиљно снижавани, најмање 20 пута.

Време је показало да НАТО бомбардовања нису била само противправна акција примене снаге, него су била "бомба с успореним деловањем" која и даље остаје претња по здравље милиона обичних грађана, укључујући и децу.

Да подсетим, током те варварске специјалне операције, која је цинично именована "хуманитарном интервенцијом", погинуло је око 2 хиљаде цивила, од њих најмање 89 су били деца. При томе међу жртвима је било и немало косовских Албанаца, чијим спасавањем су се бавили натовци. Као резултат примене муниције са осиромашеним уранијумом су биле изложени заражавању земљиште и вода у многим подручјима, што је довело значајном расту онколошких обољења. Нико није сносио одговорност за то.

О Специјалном суду за истраживање злочина косовских Албанаца

У контексту немирне политичке ситуације у косовској "лажној држави" скрећемо пажњу на одсуство до сада било којих конкретних резултата рада утемељеног 2017. године у Хагу под окриљем Европске уније Специјалног суда за истраживање злочина "Ослободилачке војске Косова". Ни једна оптужба против лица умешаних, између осталог, у киднаповања и убистава људи ради вађења и продаје на црном тржишту њихових органа још није била подигнута. Како је то могуће с обзиром на ангажован потенцијал западне моћи?

Наглашавамо да сви умешани у те злочине, које је разоткрио известилац Савета Европе Д.Марти још 2010. године, треба да се појаве пред судом и да буду кажњени по заслузи без обзира на то које функције сада заузимају.

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти