Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Изјава Дмитрија Пољанског на седници УН

Одговор представника Русије косовској амбасадорки у СБ УН

 
РУСИЈА
 
19:21 10.06.2019 (освежено 12:02 11.06.2019) 

Русија је очекивала извињење од Косова у Савету безбедности УН због премлаћивања Руса, а чула је лаж и инсинуације, изјавио је заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански.

Акције косовске полиције, у којима је повређен члан мисије Уједињених нација, биле су провокационе због политичких догађаја, додао је Пољански.

„Пажљиво смо слушали говор госпође Вљоре Читаку. Да будем искрен, њој нема на чему да се захвали, осим за слаткоречиве примере лажи, инсинуација и историјских фантазија које потпирују мржњу према Русији, које нису достојне сале за састанке Савета безбедности“, истакао је Пољански.

„Уместо да се једноставно извини за разбојничке поступке својих сународника, што смо многи од нас, да будемо искрени, чекали“, додао је он.

Дипломата је истакао да је истрага о пребијању држављанина Русије поверена „најокрутнијој полицији која је, колико знамо, и сама кривац за њега“.

„Предлог да се истина тражи од косовских полицајаца склоних изгредима који су, свесно пребијајући члана УН, погазили сва писана и неписана правила, а затим се позабавили фалсификовањем слике догађаја уз подршку и учешће највиших лидера Косова, звучи апсурдно и подругљиво“, оценио је Пољански.

„Косовска полиција, која је крајем маја спровела операцију ’заробљавања банди‘ на северу покрајине, деловала је из провокативних побуда због недавних избора на којима су победили српски представници“, изјавио је заменик представника Русије у УН.

Заседање Савета безбедности Уједињених нација у Њујорку
© AFP 2019 / JOHANNES EISELE
 
„Сматрамо да су ове акције полиције биле провокативне и намерне“, истакао је Пољански.

Он је објаснио да „оваква ревност у борби против криминала раније није била својствена приштинским властима“.

„Тренутак напада није изабран случајно: само дан раније председник Србије Александар Вучић је, говорећи у Парламенту, указао на спремност за израду компромисног решења косовског проблема, а косовске власти су ипак одлучиле да покажу да су газде на северу покрајине“, објаснио је Пољански.

Он је додао и да је „недељу дана раније, уз огромну предност на општинским изборима, победила Српска листа, а не албанске партије. Покушај легалног освајања северног дела је пропао и на снагу је ступила друга — војна опција“.

Представница Косова, амбасадорка непризнате републике у Сједињеним Америчким Државама Вљора Читаку, која је претходно говорила у Савету безбедности УН, изјавила је да је држављанин Русије Михаил Красношчеков „ометао полицијску акцију“, „блокирао пут возилом мисије УН“ и „одбио да покаже потврду“, а што се тиче здравља пребијеног Руса, није се десило „ништа озбиљно“.

Пољански је додао да Савет безбедности УН мора стално да држи под контролом ситуацију на Косову, зато што, без такве контроле, косовске власти осећају могућност да не буду кажњене.

„Нама је очигледно да су се након данашњег састанка потпуно осрамотили они који су, упркос здравом разуму и деградацији ситуације на терену, радили на смањивању времена потребног за расправу о косовском питањима у Савету безбедности УН“, рекао је он.

„Наша дискусија је још једном потврдила да, без сталне пажње Савета безбедности, косовско-албанске власти коначно верују да неће бити кажњене и да им је све дозвољено. То доводи у опасност да се регион подстакне у нови крвави сукоб за који ни СБ УН, ни Србија, ни суседне државе нису заинтересоване“, закључио је Пољански.

Извор: Спутњик

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти