Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Интервју Амбасадора А.Чепурина ТАНЈУГУ

Deklaracija za sve oblasti u kojima možemo sarađivati

 

BEOGRAD - Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je danas, uoči susreta predsednika Srbije i Rusije, da dve države tradicionalno blisko i prijateljski sarađuju i posebno istakao značaj Deklaracije o strateškom partnerstvu koja će biti potpisana u Sočiju.



U intervjuu Tanjugu Čepurin je podsetio da je politički dijalog između Srbije i Rusije postao je regularan, da će se predsednici sastati 24. maja u južnoj ruskoj prestonici - Sočiju, te da će se na stolu naći sva pitanja iz bilateralne agende, a da će sastanak, o čijem značaju govori i sastav delegacija, biti održan sredinom dana u rezidenciji ruskog predsednika Bočarov ručej.



On je naveo da će sa srpske strane biti predsednik Tomislav Nikolić, prvi vicepremijer Aleksandar Vučić, šef diplomatije Ivan Mrkić, ministar rudarstva Milan Bačević i drugi, a da će analogni sastav biti i sa ruske strane, i posebno je istakao značaj Deklaracije o strateškom partnerstvu između Srbije i Rusije.


"Reč je o obimnom dokumentu koji će biti odraz stremljenja dveju država po pitanju razvoja međusobne saradnje u budućnosti", istakao je Čepurin.



On je ukazao da Rusija i Srbija tradicionalno blisko i prijateljski dobro sarađuju, a pitanjima koja je neophodno rešiti se ne pristupa sa pozicija pritisaka ili nametanja volje, već uz pronalaženje elemenata od uzajamne koristi.


"Deklaracija, dakle, nije međunarodno-pravni dokument čije je sprovođenje obavezno, već dokument kojim dve strane poručuju koje su im oblasti saradnje najvažnije, gde je moguće sarađivati, odnosno obuhvata sva ključna bilateralna pitanja - politiku, ekonomiju, kulturu", dodao je Čepurin.



Čepurin je podsetio da je Rusija takvu deklaraciju potpisala sa mnogim državama, uključujući i one iz EU, kao što je na primer Italija.
"Po meni je važno to što će u dokumentu biti fiksirane sve ključne stvari za koje dve države smatraju da postoji mogućnost za saradnju. U poslednjem trenutku Srbija je predložila da se dopuni dokument i Rusija je to sa zadovoljstvom prihvatila", rekao je on precizirajući da je reč o potrebi redovnih političkih kontakata.
"To se sada dovodi u red, ali još nedavno ti kontakti su bili sporadični a to nije bilo ispravno. I Rusija je taj predlog prihvatila", dodao je Čepurin.



Imajući u vidu da je pred obema državama borba protiv korupcije, terorizma i da su neki problemi sa kojima se suočavaju vrlo slični, ruski ambasador je ukazao da je zato prihvaćen predlog za intenzivniju saradnju ministarstava unutrašnjih poslova. 

Kosovsko pitanje i pregovori koji se vode u Briselu biće takođe teme o kojima će razgovarati Nikolić i Putin, naveo je Čepurin i potvrdio principijelni stav Rusije po tom pitanju.
"Mi smo uvek podržavali, podržavamo i podržavaćemo Srbiju", rekao je Čepurin i dodao da je kosovsko pitanje "pitanje suverene Srbije" i srpskog naroda, ali i pitanje velike istorijske odgovornosti.
"Vlada Srbije dobro shvata kakav dokument potpisuje, a mi smo sa naše strane spremni da podržimo Srbiju u donošenju odluka o važnim pitanjima. Mislim da će to takođe biti jedna od važnih tema na agendi dvojice predsednika i siguran sam da će sa ruske strane biti ispoljena zainteresovanost za maksimalnu saradnju", dodao je ambasador koji će takođe prisustvovati razgovorima u Sočiju. 



On veruje da je Srbiji potrebno da se osloni na prijatelje jer kada ti prijatelji postoje lakše je voditi pregovore.
"Posebno pitanje je pitanje srpskog stanovništva na Kosovu. Mi smo aktivno učestvovali u tim procesima i ranije a i sada, aktivno smo sarađivali sa Kancelarijom za KiM. Imamo izuzetno pozitivno iskustvo saradnje. Video sam da se rukovodstvo Kancelarije uveliko zalaže za poštovanje legalnih prava i interesa Srba na Kosovu i Metohiji", rekao je Čepurin.

On je dodao da je Rusija zainteresovana da bude pronađeno rešenje koje će zadovoljiti i Srbiju i Srbe koji žive na KiM.

 

Čepurin o "Srbijagasu": Poštovati međunarodne sporazum

 

Čepurin je izjavio da u planovima za rekonstrukciju "Srbijagasa" treba poštovati međunarodni ugovor koji je ta kompanija sklopila s ruskim partnerom. 



Povodom pisanja srpskih medija da se Rusija protivi rekonstrukciji "Srbijagasa" jer bi to moglo da ugrozi projekat "Južni tok", ruski ambasador kaže da su zaključeni svi sporazumi a da je Rusija zainteresovana da se oni sprovode. 
"Nas ne brinu nekakva mišljenja po novinama, hipoteze, za nas je, kao ozbiljne, poslovne, ljude, i imajući u vidu ogromna finansijska sredstva, važno da se sporazumi sprovode", kazao je Čepurin naglasivši da nije moguće "zaključiti sporazum, menjati ga a zatim od njega odustati".



"Južni tok" je višenacionalni projekat, podsetio je ruski ambasador, a Srbija je takoreći ključna tačka za Balkan. 

Zbog toga, dodaje, treba biti veoma pažljiv, a priče po novinama smatra "kovanjem neostvarivih planova". 

Čepurin, međutim, ne mislim da postoje neke ozbiljne stvari koje bi narušavale naše sporazume i dodaje da će se i to pitanje naći na dnevnom redu razgovora predsednika Srbije i Rusije u Sočiju u petak.


"Više puta sam čuo od rukovodstva Srbije da postoji potpuno razumevanje neophodnosti poštovanja sporazuma. Mi se ne mešamo u unutrašnje stvari Srbije ali 
međunarodne obaveze treba da budu ispoštovane", rekao je Čepurin.

"Ako ima spornih pitanja nastojaćemo da ih rešimo, i to uzimajući u obzir i interes Srbije, jer je srpski narod nama prijateljski, i ako je nešto dobro za Srbe dobro je i za nas", dodao je on.

Tvrdeći da se rusko-srpski odnosi u ekonomskoj sferi u poslednje vreme aktivno razvijaju ambasador je naveo da je u Beogradu upravo u poseti velika ruska popoljoprivredna delegacija i podsetio da Srbija u Rusiju sada izvozi poljoprivredne proizvode u vrednosti od 250 miliona dolara.
"Uz mudro postupanje ta cifra bi za godinu-dve mogla da se udvostruči. Tim pre što je Srbija oslobođena carina na izvoz poljoprivrednih proizvoda", rekao je ambasador Rusije.



Založio se za brže korišćenje prilika koje već postoje, jer, kako kaže, postoje mogućnosti koje slabo koristimo. 
"Dajte da sarađujemo i da budemo efikasniji. Nama Slovenima je svojstveno da se dugo premišaljamo, sporo donosimo odluke. Potreban je politička volja kako bi se obezbedila velika korist za obe države", ocenio je Čepurin.

Najavljujuć da danas u Beograd stiže predsednik Ruskih železnica Vladimir Jakunjin, kako bi sa srpskom stranom razgovarao o modernizaciji srpske železnice, Čepurin je podsetio da je reč investiciji od 900 miliona dolara, otvaranju novih radnih mesta i o angažovanju i srpskih, a ne samo ruskih firmi, te da će Srbiji u okviru tog aranžmana biti isporučeno i 26 dizel lokomotiva.

Материјал је преузет са веб-странице www.tanjug.rs 

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти