Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Други дан посете Русији Председника Србије А.Вучића

Вучић обележио своју славу у подворју СПЦ у Мoскви (видео, фото)

 
© Sputnik/ Оливера Икодиновић

Оливера Икодиновић

Сечењем славског колача у српској Цркви Светих апостола Петра и Павла у Москви, председник Србије Александар Вучић је обележио своју крсну славу Светог Николу. Уједно, ово је први пут у историји да Подворје Српске православне цркве у Москви посети председник наше земље.

Свету литургију служио је старешина Подворја, епископ моравички Антоније, који је председнику Вучићу пожелео добродошлицу у име патријарха московског и целе Русије Кирила и СПЦ.

„За нас, за нашу цркву, ово је историјски догађај — први пут у обновљено Подворје долази председник наше државе и ви сте први који ћете ући у историју овога подворја, овога храма, као председник који је нашу цркву посетио и после Октобарске револуције. Мени је изузетна част што могу да вас поздравим у име целе српске дијаспоре, у име нашег амбасадора Славенка Терзића и целе амбасаде, који овде, у Москви, будно чувају нашу земљу, штите интересе наше државе и достојно представљају вас и земљу Србију“, рекао је владика Антоније, обраћајући се председнику Вучићу.

Епископ је подсетио да је СПЦ у Москви отворила своје представништво 2002. године, његовим доласком, а да је Храм Светих апостола Петра и Павла уступљен нашем Подворју 1999. године, као место где ће се окупљати Срби и сви верници СПЦ.

„Желим да вам честитам вашу крсну славу. Ви сте данас, као човек патриота, као човек који воли своју земљу, оставили свој дом, а ми Срби знамо шта значи крсна слава. Али, интереси државе су код вас изнад породице, изнад личних интереса, што говори о вашој великој љубави према својој држави, коју ви доследно представљате“, рекао је владика.

Александар Вучић у Москви
© ФОТО: ПОДВОРЈЕ СПЦ У МОСКВИ
Александар Вучић у Москви

Владика Антоније је у име СПЦ и Подворја поклонио Вучићу икону Светог Николе, а српски председник је епископу уручио књигу „Саборник манастира српских“.

Вучић се интересовао и да ли се наши људи, који живе и раде у Москви, окупљају у нашој цркви, која је смештена у историјском делу Москве.

Владика Антоније је у име СПЦ и Подворја поклонио Вучићу икону Светог Николе
© SPUTNIK/ ОЛИВЕРА ИКОДИНОВИЋ
Владика Антоније је у име СПЦ и Подворја поклонио Вучићу икону Светог Николе

Светој литургији присуствовали су и министар одбране Александар Вулин, министар без портфеља задужен за иновације и технологије Ненад Поповић, амбасадор Србије у Москви др Славенко Терзић, као и верници и представници српске дијаспоре, који данас обележавају Никољдан.

Подсетимо, Српска православна црква и њени верници данас славе Светог Николу, заштитника путника, морепловаца, деце.

Светој литургији присуствовали су и министар одбране Александар Вулин, министар без портфеља задужен за иновације и технологије Ненад Поповић, амбасадор Србије у Москви др. Славенко Терзић, као и верници и представници српске дијаспоре
© SPUTNIK/ ОЛИВЕРА ИКОДИНОВИЋ
Светој литургији присуствовали су и министар одбране Александар Вулин, министар без портфеља задужен за иновације и технологије Ненад Поповић, амбасадор Србије у Москви др. Славенко Терзић, као и верници и представници српске дијаспоре
 
Преузето је са https://rs.sputniknews.com
 
 

„Тамо далеко“ и „Каљинка“ за српског председника

© Sputnik/ Оливера Икодиновић

Оливера Икодиновић

Полагањем цвећа и минутом ћутања председник Србије Александар Вучић одао је пошту страдалим члановима руског војног ансамбла „Александров“, у њиховом седишту у Москви.

 

Српска делегација, на челу са Вучићем, обишла је музеј „Александрова“ и имала је прилику да чује историју најславнијег војног ансамбла на свету, формираног 1928. године.

Централним делом музеја доминира пано са фотографијама 64 члана ансамбла, који су погинули у децембру прошле године када се авион којим су летели у Сирију срушио у Црно море.

Вучић је истакао да је ансамбл „Александров“ увек био уз Србију и српски народ, чак и у најтежим тренуцима, 1999. године, када је на нашу земљу извршена агресија од стране НАТО-а.

У централном делу музеја доминира пано са фотографијама 64 члана ансамбла
© SPUTNIK/ ОЛИВЕРА ИКОДИНОВИЋ
У централном делу музеја доминира пано са фотографијама 64 члана ансамбла

Српски председник је, одговарајући на питање руских новинара, поновио да Србија „није и да никада неће уводити санкције Русији“.

Вучић је открио и да му је  „Тамо далеко“ омиљена песма у изведби ансамбла „Александров“, а само неколико тренутака касније обновљени хор је одржао концерт у част српског председника и отпевао ту песму, што је српска делегација поздравила на ногама, бурним аплаузом.

Вучић је открио и да му је „Тамо далеко“ омиљена песма
© SPUTNIK/ ОЛИВЕРА ИКОДИНОВИЋ
Вучић је открио и да му је „Тамо далеко“ омиљена песма

Александровци су извели и неколико руских песама, попут „Каљинке“, „Дана победе“, „Смугљанке“ и других.

Вучић ће после Дома ансамбла „Александров“ посетити „Роскосмос“, у пратњи заменика премијера Русије Дмитрија Рогозина, а потом ће се у Кремљу састати и са председником Русије Владимиром Путином.

Александар Вучић са члановима хора Александров
© ФОТО: SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE
Александар Вучић са члановима хора Александров
 
Преузето је са https://rs.sputniknews.com
 

Вучић се састао са Рогозином, после подне са Путином

© Tanjug/ SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE
 

Председник Србије Александар Вучић се другог дана посете Москви, где борави на позив руског председника Владимира Путина, састао са замеником руског премијера Дмитријем Рогозином.

Вучић ће се после подне састати са својим домаћином, председником Руске Федерације Путином.

Уочи посете са Рогозином, председник Србије је обишао Дом ансамбла „Александров“, где је у његову част приређен концерт.

Рано јутрос, српски председник је најпре посетио Храм светог Петра и Павла, која је део Српске православне цркве у Москви.

Преузето је са https://rs.sputniknews.com
 

Вучић са Рогозином о билатералној сарадњи, економији, региону

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се у Москви са потпредседником Владе Руске Федерације Дмитријем Рогозином са којим је разговарао о билатералним односима, ситуацији у региону и економској сарадњи.

Председник Вучић је истакао да је Србија чврсто опредељена за даљи развој политичких односа са Руском Федерацијом на темељу стратешког партнерства и спремности обе стране за њихово продубљивање у свим областима.

Састанак делегације Србије и Русије
Састанак делегације Србије и Русије

Српски председник је изразио задовољство због достигнуте динамике сусрета на високом и највишем нивоу и захвалио на чврстој и доследној подршци Русије територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Вучић је додао да је за Србију од великог значаја да са Русијом настави редовно да размењује информације и усклађује активности у међународним организацијама по питању Косова и Метохије.

Председник Вучић је указао на то да је Русија један од стратешких економских и спољнотрговинских партнера Србије.

Изнео је податак да је укупна робна размена у 2016. години достигла 2,3 милијарде долара, додајући да ће у наредном периоду Србија усмерити пажњу на јачање привредне сарадње са Русијом, како би биле искоришћене погодности које пружа Споразум о слободној трговини.

"Желимо да постојећу сарадњу у енергетици, пољопривреди, телекомуникацијама и другим областима унапредимо и оснажимо. Србија је заинтересована за стабилне испоруке енергената како би била омогућена енергетска безбедност земље", закључио је председник Вучић.

Председник Вучић и потпредседник Рогозин обишли су и Фонд за преспрективна истраживања Руске Федерације, где су им представљена нова истраживачка достигнућа у војно-техничкој и социјално-економској сфери.

Вучић ће се поподне састати са својим домаћином председником Руске Федерације Путином.

Уочи састанка са Рогозином, председник Србије је обишао Дом ансамбла Александров, где је у његову част приређен концерт.

Рано јутрос, српски председник је најпре посетио Храм светог Петра и Павла, која је део Српске православне цркве у Москви, где је обележио крсну славу.

Преузето је са http://www.rts.rs

 

Вучић: Невероватни експерименти, пас је жив и добре воље!

Председник Вучић је објаснио новинарима да су му на Институту перспективне технологије у Москви показали неке невероватне ствари, укључујући експеримент са псом зароњеним у течност. Пас не само да је преживео, истиче председник, него је био добре воље, што га је, како је рекао, изненадило.

Председник Србије је изјавио да је импресиониран оним што је видео на руском Институту перспективне технологије у Москви, укључујући експеримент са псом зароњеним у специјалну течност без азота, за чију „судбину“ су га новинари данас питали.

„Пас, кога су руски научници заронили у неку чудну посуду не само да је преживео, него је био добре воље, што ме је изненадило“, изјавио је Вучић, упитан за коментар догађаја приликом посете руском Институту.

Реч је о експерименту током којег су руски научници пред српским председником заронили пса јазавичара у резервоар испуњен течношћу која не садржи азот.

Та течност би требало да елиминише услове за настанак кесонске (декомпресионе) болести при, на пример, спасавању морнара из потонулих подморница.

„Тако да, никаквих проблема ту није било. Реч је о дивној животињи, било ми га је жао, помислио сам да ће стварно да га удаве у тој чудној посуди, али то је њихов Институт“, рекао је Вучић новинарима.

„Људи не морају да брину, то дивно псетанце је у одличном стању и био је веома весео. Приказали су како је могуће да животиња користи воду као ваздух, после неколико тренутака панике, без икаквих проблема пас у томе опстаје“, рекао је Вучић.

Та течност би могла да се користи и код превремено рођене деце, као и код људи чији су дисајни органи повређени у пожару.

Председник Србије Александар Вучић и потпредседник Владе Руске Федерације Димитриј Рогозин са научницима током обиласка фонда Фонда за перспективна истраживања Руске Федерације
Председник Србије Александар Вучић и потпредседник Владе Руске Федерације Димитриј Рогозин са научницима током обиласка фонда Фонда за перспективна истраживања Руске Федерације

Вучић је напоменуо да је у Русији видео још неке „невероватне ствари“, као што је цвеће које може да расте без земље.

„Невероватно је и како цвеће може да расте без земље, чуди ме да вам то није привукло пажњу. Без ичега. Нисам био у стању да разумем како га хране, објашњавали су ми 10 минута и и даље нисам разумео“, каже председник.

Такође, како је рекао, руски научници су и прикачили на неке електроде пацова, хрчка и у стању су да, по њиховом ваздуху, виде колико су болесни, да ли могу да развију рак плућа или не.

„Много су напреднији него ми, раде у науци готово невероватне ствари, раде све могуће технологије, које ћемо ми вероватно да радимо за 20-30 година. Тако да, много тога смо имали прилике да видимо у Москви, што је другачије од уобичајених ствари и захвалан сам нашим домаћинима што су нам то показали“, рекао је председник Србије.

То, према његовим речима, показује зашто су руски инжењери и научници, без обзира на економску снагу, у стању да иду испред и многих других који су економски снажнији.

 

Преузето је са http://www.rts.rs

 

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти