Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Дани руске културе у Сомбору

Дани руске културе у Сомбору

СОМБОР - Град Сомбор је домаћин манифестације "Дани руске културе", у оквиру које је од 10. до 13. априла, припремљен богат и разноврсан програм.

У оквиру програма манифестације, изложбу слика руских уметника Алене Александровне Васиљеве и Валерија Александровича Леднева у Градском музеју, отворио је амбасадор Русије у Србији, Александар Васиљевич Чепурин.

 

сомбор позористе
РТВ (Милош Јањатовић)

 "Хвала свима који су дошли на отварање изложбе. Надамо се да ће ово бити мали, али пријатан тренутак за наше друштво. Желим успех овој изложби", рекао је Чепурин.

Изложба руских уметника у Градском музеју у Сомбору није први сусрет Сомбораца са руском уметношћу, подсетио је директор музеја Бранимир Машуловић.

"Поставком двоје уметника из Русије само настављамо да продубљујемо и унапређујемо културну сарадњу између две државе, где Градски музеј у Сомбору има своју улогу. Надамо се да ће ова институција културе уз помоћ амбасаде Русије и даље грађанима моћи да понуди програме који долазе из ове културом богате земље", истакао је Машуловић

Богат програм "Дана руске културе" наставља се у Народном позоришту у Сомбору где је заказан концерт руске и српске музике, а у Градској библиотеци у току је приказивање руских играних филмова.

 

 
Преузето је са http://rtv.rs

 

Амбасадор Русије, Александар Чепурин, у посети Сомбору


Манифестација „Дани руске културе у Сомбору“ почела је 8. и трајаће до 18. априла 2017. године. Манифестација обилује дешавањима из области културе, а 12. априла изложбу слика двоје руских уметника отворио је амбасадор Руске Федерације у Србији Њ.Е. Александар Васиљевич Чепурин.

У пратњи Њ.Е. амбасадора Чепурина, била је његова супруга госпођа Наталија Чепурин, шеф протокола Амбасаде РФ Дмитриј Карапоткин, те Јефгениј Дјомин, заменик директора Руског дома и Дмитриј Јегоров, шеф Одсека за културу, спорт и туризам Руског дома.

За представнике Амбасаде РФ, Руског дома, као и уметнике из Петрограда, градоначелница града Сомбора Душанка Голубовић и председник Скупштине града Сомбора прим. др Зоран Парчетић, приредили су пријем у великој сали у згради локалне самоуправе.

Поздрављајући госте Голубовић је истакла да јој је изузетна част и задовољство што град Сомбор има прилику да учествује у организацији манифестације „Дани руске културе у Сомбору“.

„Сви знамо да су везе између српског и руског народа традиционално добре и да потичу од нашег заједничког словенског порекла. Заједништво је утицало на стварање нераскидивих етничких и крвних, али и веза у области културног стваралаштва, науке, образовања. Неспоран утицај на очувању националног идентитета једног и другог народа и ширењу писмености код Словена заслуга је Ћирила и Методија. Сваки народ је имао свој посебан развој, а богатство различитости међу народима сада имамо прилику да прикажемо у Сомбору. Ценимо и поштујемо све жртве које је руска војска несебично поднела у Другом светском рату у ослобађању нашег града. И ова манифестација коју организујемо ових дана настала је на темељу заједничких жртава“, казала је градоначелница и истакла како Сомборци воле да истичу да је Сомбор град културе.

ГОЛУБОВИЋ: РУСИЈА ЈЕ ЗЕМЉА БОГАТОГ УМЕТНИЧКОГ СТВАРАЛАШТВА

„Ми волимо да кажемо да је Сомбор град културе, али културна понуда Града не би била потпуна без „Дана руске културе“. Русија је једна дивна, велика, моћна земља са богатом историјом и традицијом. Земља богатог уметничког стваралаштва и све то желимо да приближимо нашим суграђанима. Због тога и овом приликом изражавам захвалност амбасадору Руске Федерације, представницима Руског дома и уметницима који су овом приликом посетили наш град и дали свој несумњив допринос у реализацији ове манифестације“, истакла је Голубовић и захвалила се и сомборском Друштву српско-руског пријатељства као иницијатору и суорганизатору ове манифестације.

Њ.Е. амбасадора Чепурина и остале госте, испред Скупштине града Сомбора поздравио је председник Скупштине прим. др Зоран Парчетић, који је гостима пожелео да се пријатно осећају у Сомбору, да понесу лепе успомене, са жељом да се врате и наставе сарадњу.

Заменица председника Друштва руско-српског пријатељства проф. др Мара Кнежевић је говорила о култури као обележју једног народа.

„Култура једног народа обележје је његовог идентитета, услов његовог постојања и опстојавања… Српско културно наслеђе носи у себи дух православља , оправданост борбе за слободу, митску везаност за Косово, која уз богату машту траје вековима и генски се преноси са генерације на генерацију као услов постојања једне културе и духовне нити уткане у све поре људског битисања… Очи српског народа су у одсудним тренуцима опстојавања увек биле окренуте ка истоку, ка Русији, ка православној вери. Српска култура везана је за руску културу. Како су историјски догађаји условљавали и упућивали српски народ ка руском, тако су у области књижевности руски писци утицали на српске. И баш зато је неопходно чвршће повезивање српског и руског народа кроз институције културе и све облике уметности“, истакла је проф. др Кнежевић.


Њ.Е. АМБАСАДОР РУСИЈЕ ЧЕПУРИН: ДОШЛО ЈЕ ВРЕМЕ ЗА УСПОСТАВЉАЊЕ ВЕЗА НА НИВОУ РЕГИОНА

Захваљујући се на пријему и добродошлици Њ.Е. Чепурин је истакао да се везе између две државе, два народа не успостављају само на највишем државном нивоу.

„Дошло је време када треба да успоставимо што тешње везе и то не само на високом званичном нивоу, већ и на нивоу региона. попут ове везе која се успоставља у Сомбору. Успостављањем веза са градовима почели смо у Београду где смо организовали „Дане Москве“, а ускоро ћемо организовати „Дане Београда у Москви“ . У успостављању веза идемо корак, по корак , што потврђује и ова манифестација у Сомбору“ казао је амбасадор Чепурин и истакао значај очувања ћириличног писма у области културе.
„Ћирилица приближава не само руску и српску културу, већ и културе других народа који пишу ћирилицом и који 24. маја прослављају Дан словенске писмености и културе, односно дан словенских просветитеља Светог Ћирила и Методија“, казао је Чепурин и захвалио се руским уметницима који учествују на манифестацији „Дани руске културе у Сомбору“.

У оквиру пријема Њ.Е. Чепурин и прим. др Зоран Парчетић, поклонили су сабрана дела великана руске књижевности Ф.М. Достојевског, сомборским средњим школама.

Пријему су присуствовали и руски уметници из Санкт Петербурга, професори Петроградског државног универзитета: Леднев Валериј Александрович, Васиљева Алена Александровна, Пантелеев Анатолиј Викторович, Безгрешнова Алевтина Михајловна и Лариса Викторовна Никифоров.

Пријему су присуствовали и чланови Градског већа града Сомбора, помоћници градоначелнице, директори сомборских установа културе, председник Друштва српско-руског пријатељства Бранислав Ћурчић, и чланови Друштва, те поштоваоци руске културе.

Након пријема у згради локалне самоуправе, амбасадор Русије Чепурин је у Градском музеју отворио изложбу слика руских сликара Валерија Александровича Леднева и Алене Васиљеве Александровне, а потом у Народном позоришту присуствовао концерту руске и српске музике.

Преузето је са http://www.sombor.tv

Амбасадор Чепурин отворио изложбу у Музеју

Манифестација Дани руске културе у Сомбору почела је 8. и трајаће до 18. априла.



Манифестација обилује дешавањима из области културе, а 12. априла изложбу слика двоје руских уметника отворио је амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Васиљевич Чепурин. Поздрављајући госте градоначелница Душанка Голубовић је истакла да јој је изузетна част и задовољство што град Сомбор има прилику да учествује у организацији манифестације „Дани руске културе у Сомбору”. - Сви знамо да су везе између српског и руског народа традиционално добре и да потичу од нашег заједничког словенског порекла. Заједништво је утицало на стварање нераскидивих етничких и крвних, али и веза у области културног стваралаштва, науке, образовања. Неспоран утицај на очувању националног идентитета једног и другог народа и ширењу писмености код Словена заслуга је Ћирила и Методија. Ценимо и поштујемо све жртве које је руска војска несебично поднела у Другом светском рату у ослобађању нашег града. И ова манифестација коју организујемо ових дана настала је на темељу заједничких жртава - рекла је градоначелница. - Ми волимо да кажемо да је Сомбор град културе, али културна понуда Града не би била потпуна без „Дана руске културе”. Русија је једна дивна, велика, моћна земља са богатом историјом и традицијом. Земља богатог уметничког стваралаштва и све то желимо да приближимо нашим суграђанима. Због тога и овом приликом изражавам захвалност амбасадору Руске Федерације, представницима Руског дома и уметницима који су овом приликом посетили наш град и дали свој несумњив допринос у реализацији ове манифестације - навела је Душанка Голубовић. Заменица председника Друштва руско-српског пријатељства Мара Кнежевић је говорила о култури као обележју једног народа. - Култура једног народа обележје је његовог идентитета, услов његовог постојања и опстојавања. Српско културно наслеђе носи у себи дух православља, оправданост борбе за слободу, митску везаност за Косово, која уз богату машту траје вековима и генски се преноси са генерације на генерацију као услов постојања једне културе и духовне нити уткане у све поре људског битисања. Очи српског народа су у одсудним тренуцима опстојавања увек биле окренуте ка истоку, ка Русији, ка православној вери. Српска култура везана је за руску културу. Како су историјски догађаји условљавали и упућивали српски народ ка руском, тако су у области књижевности руски писци утицали на српске. И баш зато је неопходно чвршће повезивање српског и руског народа кроз институције културе и све облике уметности - рекла је проф. др Кнежевић. 
Захваљујући се на пријему и добродошлици Чепурин је истакао да се везе између две државе, два народа не успостављају само на највишем државном нивоу. - Дошло је време када треба да успоставимо што тешње везе и то не само на високом званичном нивоу, већ и на нивоу региона, попут ове везе која се успоставља у Сомбору. Успостављањем веза са градовима почели смо у Београду где смо организовали „Дане Москве”, а ускоро ћемо организовати „Дане Београда у Москви”. У успостављању веза идемо корак, по корак, што потврђује и ова манифестација у Сомбору. Ћирилица приближава не само руску и српску културу, већ и културе других народа који пишу ћирилицом и који 24. маја прослављају Дан словенске писмености и културе, односно дан словенских просветитеља Светог Ћирила и Методија - испричао је руски амбасадор и захвалио се руским уметницима који учествују на манифестацији „Дани руске културе у Сомбору”. Александар Васиљевич Чепурин и Зоран Пачетић, председник сомборске скупштине поклонили су сабрана дела великана руске књижевности Ф.М. Достојевског, сомборским средњим школама. Пријему су присуствовали и руски уметници из Санкт Петербурга, професори Петроградског државног универзитета: Леднев Валериј Александрович, Васиљева Алена Александровна, Пантелеев Анатолиј Викторович, Безгрешнова Алевтина Михајловна и Лариса Викторовна Никифоров. Након пријема у згради локалне самоуправе, амбасадор Русије Чепурин је у Градском музеју отворио изложбу слика руских сликара Валерија Александровича Леднева и Алене Васиљеве Александровне, а потом у Народном позоришту присуствовао концерту руске и српске музике.

Преузето је са http://www.soinfo.org

 

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти