Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Руско-српски привредни форум отворен у Београду

5. марта у београдском хотелу „Метропол Палас“ била је одржана свечана церемонија отварања Прве руско-српске индустријске изложбе «EXPO-RUSSIA SERBIA 2014», у оквиру које ће бити одржан такође Први Београдски пословни форум. Изложба ће потрајати од 5. до 7. марта 2014. године. У изложби учествује 87 руских и 100 српских компанија у сфери саобраћаја, енергетике, медицинске опреме, производње хране и пољопривреде. 

srbija rusija

У церемонији отварања са руске стране су учествовали Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, Заменик Трговинског представника Русије Дмитриј Трубајчук, Председник Организационог одбора Изложбе Давид Вартанов, Председник Управног одбора „Сбербанк Србије“ Валериј Овсјанников, Генерални Директор Д.О.О. „РЖД Интернешнл“ Сергеј Павлов, као и бројни представници друштвених и пословних кругова.

Са српске стране у церемонији учествовали су Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Републике Србије Милан Бачевић, потпредседник Привредне Коморе Србије Здравко Јелушић, руководство великих српских компанија.

Догађај је отворио свечаним говором Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин. Он је рекао следеће.

* * * 

Поштовани господине Министре,

Поштовано господо, драге пријатеље,

Са задовољством можемо да истакнемо да у компликованим условима светске економске кризе и у 2013. години успело се не само да сачувамо ниво робне размене између наших земаља као у прошлој години – око 3. милијарди долара (око 2,2 милијарди евра), али и да постижемо мало повеђање међусобне трговине за 0,7%. Према резултатима 2013. године Русија по својој величини робне размене са Србијом улази у тројицу највећих страних трговинских партнера Србије и има удео 8,4% у њеној укупној спољнотрговинској размени.

Уз то неопходно је истаћи да се побољшала структура руског извоза у Србију – повећао се удео несировинског извоза од 27% у 2012. години до 34% у 2013. години. Требало би да истакнемо одрживу тенденцију повећања српског извоза у Русију, који је 2013. године први пут у новијој историји руско-српских трговинско-економских односа надмашио бројку 1. милијарду долара.

Према нашем мишљењу има реалних перспектива повећања билатералне робне размене током наредних година како захваљујући планираним испорукама руске машинско-техничке производње у оквиру реализације низа замашних пројеката у Србији („Јужни ток“, пројекти у оквиру „Руских железница“, „Ђердап“ и остало), тако и путем повећања опсега српског извоза у Русију.

Данашња изложба јесте добра могућност за успостављање пословних контаката, дефинисања нових смерова сарадње укључујући и међурегионални ниво, као и на нивоу малих и средњих предузећа.

Организатори иложбе и са руске и са српске стране много су урадили ради тога да би она прошла резултативно и са максималном ефикасношћу. То је неопходно искористити.

Желим свим учесницима «Expo-Russia Serbia 2014» плодан рад.

* * * 

 Амбасадор Русије је такође пренео скупу поздрав Министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова, који можете прочитати овде.



Свој поздрав учесницима је такође упутио Министар економског развоја Русије Алексеј Уљукајев. Обраћање Потпредседника Државне Думе Русије Сергеја Железњака је прочитао његов асистант Виктор Колбановскиј, а писмо форуму заменика секретара Друштвене Коморе Русије Владислава Гриба је предао асистант члана Коморе Стјепан Дигонскиј.

Током изложбе је предвиђено одржавање бројних округлих столова као и потписивање различитих споразума.

 

Медији о догађају:

B92: "Zavide nam na odnosima s Rusijom"

RTV:  Privredna izložba Rusija-Srbija

Mondo: Rusko-srpski privredni forum otvoren u Beogradu

Дневник: Пословни форум Русија-Србија у Београду

 

Категорије: Економија

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти