Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Интервју Сергеја Черјомина Спутњику

Нема препрека за српски извоз у Русију

Фото © Tanjug/ OKSANA TOSKIC/

Мира Канкараш Тркља

Инфраструктура, пољопривреда, као и туризам који је био и предмет потписаног споразума званичника Москве и Београда, били су у фокусу економске конференције одржане у оквиру манифестације „Дани Москве у Београду“. Министар за спољноекономске и међународне односе у градској влади Москве, Сергеј Черјомин изјавио је за Спутњик да је на скупу, који је организовала Влада Москве у сарадњи са привредним коморама Москве и Београда, учествовало више од 200 привредника из различитих градова и региона Србије.

Разматрали смо питање перспективе могућег проширења сарадње пре свега у сфери реконструкције инфраструктуре, као и учешће московских компанија и предузетника у реализацији различитих пројеката у Београду, рекао је Черјомин. Он је додао да је један од најпривлачнијих пројеката изградња београдског метроа, за шта је јако важно искуство које Москва има. „Са властима у Београду смо разматрали питања конкретне сарадње и потписали смо споразум у сфери туризма који  може да дâ веома добар резултат“, нагласио је министар у московској влади. Он је оценио да је Београд, као и Москва, један од градова који се најдинамичније развијају, због чега је врло важно да буду осмишљени и реализовани пројекти који ће привући туристе. Један од таквих пројеката је, сматра он, изградња нових паркова, по чему је Београд сада препознатљив. Изградња нових пешачких стаза, као што је то урађено у Москви, може да буде подстрек за раст туризма. Министар у московској влади каже да су са колегама из канцеларије градоначелника Београда разматрали и различите могућности за побољшање услова живота грађана. Пре свега, било је речи о побољшању ефикасности рада стамбено-комуналног предузећа, прераде отпада, као и чишћењу отпадних вода.

Договорена је, како је нагласио, сарадња која треба да смањи проблеме у саобраћају који су једни од највећих са којима се Београд суочава. Размењиваћемо искуство и технологије посебно у области паметног управљања саобраћајним  системом, прецизирао је он, подсећајући да је Москва на конгресу у Лајпцигу  добила златну медаљу за решења у сфери транспортних проблема. Черјомин је рекао да је разматран велики број других пројеката, посебно оних који се односе на повећање испоруке пољопривредних производа за Москву као једног од највећих потрошача воћа и поврћа, али и уопште за Руску Федерацију. То смо узели озбиљно у разматрање и зато је у нашој делегацији била једна од највећих пољопривредних задруга, Централни потрошачки савез. О тој актуелној теми ће, каже, разговори са српским министром пољопривреде. „Москва је заинтересована за велике количине квалитетне српске пољопривредне производње, која треба да буде стабилна и непрекидна“, нагласио је министар у московској влади. На питање да ли је било речи о бржем савладавању административних препрека како би сарадња међу српским и руским фирмама била непосреднија, Черјомин је рекао да на скупу није било ниједне жалбе те врсте.

„Могу да кажем да не постоје законодавна или административна ограничавања директне сарадње између компанија. Сада је у Русији и Србији веома добра клима за спољно-економске везе“, оценио је он. Посебно је напоменуо да Србија сада наставља преговоре са Евроазијском комисијом о успостављању слободног режима у спољној трговини. „Након тога, било које царинске или административне препреке и ограничења уопште ће нестати. Срби ће, такође, имати могућност да на равноправним основама учествују на државним тендерима, на пример, да као познати грађевинари учествују на тендерима за изградњу савремене инфраструктуре“, прецизирао је московски министар за спољноекономске и међународне односе. „Срби већ заузимају достојно место на тржишту Москве, а ако се компанија сама активније понаша, за шта је потребно да има потребне информације да би могла успешно да послује на руском тржишту, било који неспоразуми ће бити уклоњени, а сарадња ће напредовати“, оценио је Черјомин у разговору за Спутњик.

Преузето је са: https://rs.sputniknews.com

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти